Krajský súd potvrdil 18-ročný trest pre vraha predavačky zo Š.Michalian

10.02.2010 Prešov

Prešov 10. februára (TASR) – Krajský súd (KS) v Prešove dnes na verejnom zasadnutí zamietol odvolanie krajského prokurátora, čím potvrdil 18-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody pre Stanislava Duždu, ktorý v marci ...
Uviedol to pre TASR hovorca súdu Michal Drimák.
Senát Okresného súdu (OS) v Prešove vyniesol verdikt 12. novembra minulého roka a páchateľa odsúdil na 18 rokov väzenia, ktoré si má odpykať v ústave na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia. Voči rozsudku sa odvolal prokurátor i samotný obžalovaný. Ten sa na dnešnom pojednávaní nezúčastnil a súhlasil, aby sa konalo v jeho neprítomnosti.
\"Rozhodovalo sa iba o odvolaní krajského prokurátora, nakoľko obžalovaný vzal svoje odvolanie späť. Keďže obžalovaný sa k spáchaniu skutku priznal, rozhodovalo sa iba o treste. KS tak isto ako OS považoval trest za dostatočný a primeraný, \" povedal Drimák. Dodal, že dnešným rozhodnutím rozsudok nadobudol právoplatnosť.
Jedenkrát súdne trestaného vtedy 19-ročného Stanislava Duždu z rómskej osady pri Ostrovanoch, okres Sabinov, obvinil prešovský vyšetrovateľ z obzvlášť závažného zločinu vraždy koncom marca 2009. Vyšetrovanie potvrdilo, že tento muž 18. marca vo večerných hodinách trikrát bodol nožom 52-ročnú predavačku a z miesta činu ušiel. Žena napriek poraneniam ešte vyšla pred obchod, kde ju našli miestni obyvatelia a privolali lekársku pomoc. Po prevoze do nemocnice však zraneniam podľahla.
Policajti na mieste činu zaistili viac ako 40 stôp, ktoré skúmal Kriminalistický a expertízny ústav v Košiciach. Medzi dôkazovým materiálom sa nachádzal aj kuchynský nôž. Po vykonaní testov DNA znalci zistili, že išlo o vražednú zbraň. Dužda sa nakoniec k vražde priznal a počas výsluchu uviedol, že v čase spáchania skutku bol pod vplyvom alkoholu. Ženu napadol po tom, ako mu odmietla naliať alkohol na dlh.
 

Vyberte región